Yurt dışında öğrenim görülen süre içerisinde çalışma hakkı
Bu konuya baglı dosya adedi : 0
- Hangi ülkede okurken kaç saat çalışabilirim?
- Mezunlara iÅŸ bulmaları için ne kadar süre izin verilir?
UKRAYNA: Ukrayna'da yabancı öÄŸrencilerin çalışması yasaktır. ÖÄŸrenciler İzinsiz part time çalışma imkanları bulabilirler.
RUSYA: Rusya’da eÄŸitim amaçlı vize ile bulunan bir yabancı, ilave olarak çalışabilmek için Rusya İçiÅŸleri Bakanlığı’na baÄŸlı Rusya Göç Servisi Bürosu’ndan izin almak zorundadır.
Çalışma izni sadece üniversitelerde tam zamanlı okuyan öÄŸrencilere verilmektedir. Yabancı öÄŸrencilere verilen çalışma izinleri 1 yıllık geçerlilik süresi ile verilir. Bu süreden sonra iÅŸ akdine göre çalışma izninin uzatılması gerekmektedir.
LETONYA- LİTVANYA: İlk sene hazırlık kursu olduÄŸu için öÄŸrencilerin çalışma imkânı yoktur. Ancak, öÄŸrenciler üniversiteye kayıt yapılıp 1. sınıftan itibaren verilen oturum izni ile yasal olarak haftada 20 saat part-time çalışılabilmektedir.
ABD: ÖÄŸrenciler kampus içinde yarı zamanlı çalışabiliyor.
ALMANYA: Mezun bir yıl içinde iÅŸ bulursa oturma ve çalışma izni alıyor. ÖÄŸrencilerin ise yılda 90 gün tam zamanlı ve 180 gün yarı zamanlı çalışma hakkı var.
AVUSTRALYA: Çalışma izni almak için 3 aydan daha uzun süreli programa kayıt yaptırmalısınız. Avustralya’da lisans ya da en az iki senelik tezsiz bir yüksek lisans programını bitirenler 2, tezli programı bitirenler 3, doktora yapanlar 4 yıl yasal çalışma hakkına sahip.
AVUSTURYA: Çalışma izni yabancı öÄŸrenciler için lisans ve yüksek lisans ÅŸeklinde ayrılmıştır. Lisans eÄŸitimi alan öÄŸrenciler aylık en fazla 374 Euro kazanacak ÅŸekilde çalışabilirken yüksek lisans öÄŸrencileri için bu 600 Euro’dur. ÖÄŸrenci iÅŸ bulduÄŸu takdirde, bunun devlet tarafından da onaylanması gerekiyor.
BELÇİKA: ÖÄŸrencilere yarı zamanlı çalışma izni veriliyor.
DANİMARKA: Yabancı öÄŸrenciye haftada 20 saate kadar, tatillerde ise tam zamanlı çalışma izni veriliyor.
ESTONYA: ÖÄŸrenciler yasal bir saat sınırlaması olmadan istedikleri kadar çalışma iznine sahipler. Mezunlar iÅŸ aramak için 6 ay kalabiliyor.
FRANSA: ÖÄŸrenci vizesi olan yılda 964 saat çalışma hakkına sahip. Ancak iÅŸ bulmak için çoÄŸu yerde Fransızca bilmek gerekiyor.
FİNLANDİYA: ÖÄŸrenciye haftada 25 saat çalışma izni veriyor, tatillerde bu tam zamanlı olabiliyor. Mezunlar kendi alanlarıyla ilgili iÅŸ bulabilirse çalışma izni alıyor.
HOLLANDA: Çalışma izni üniversiteler açıkken haftada en fazla 10 saat; haziran, temmuz ve aÄŸustos aylarında ise tam zamanlı.
İNGİLTERE: İngiltere dil öÄŸrencilerine çalışma iznini kaldırdı ancak üniversite lisans ve yüksek lisans öÄŸrencilerine çalışma izni vermeye devam ediyor.
İSPANYA: ÖÄŸrencilerin çalışma izni var ama ülkenin dilini bilmeden iÅŸ bulmak oldukça zor.
İSVEÇ: ÖÄŸrenciler derslerini aksatmadıkları sürece çalışabiliyor. Mezunlara iÅŸ aramaları için 6 ay süre tanınıyor.
İSVİÇRE: Haftada 15-20 saat çalışma izni veriyor.
İTALYA: Haftada 20 saat çalışma izni veriyor. Sadece yüksek lisans ve doktora mezunları 6-12 aylık iÅŸ bulmak için geçici vize alabiliyor. Lisans eÄŸitimi alanlar okurken iÅŸ bulurlarsa çalışma vizesi alabiliyor.
KANADA: ÖÄŸrencilerin haftada 20 saat çalışma izinleri var. Mezuniyetten sonra 2-3 yıl arasında çalışma ve oturma izni veriyor. Mezunlar bu sürede isterlerse oturma isterlerse de vatandaÅŸlık için baÅŸvurabiliyor.
POLONYA: İzne gerek olmadan öÄŸrenciler yarı zamanlı çalışma hakkına sahipler.
NORVEÇ: Haftada 20 saat çalışma izni veriyor ve bu süre tatillerde tam zamanlı oluyor. Mezuniyetten sonra iÅŸ bulan çalışma ve oturma izni de alabiliyor.