BURADASINIZ : Anasayfa / Sıkça Sorulan Sorular

Schengen Vize İşlemleri

Bu konuya baglı dosya adedi : 0

1995’te yürürlüÄŸe giren Schengen SözleÅŸmesi ile bu SözleÅŸmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki ("iç sınır’" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluÅŸturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiÅŸtir. Bu iÅŸbirliÄŸi vize, polis ve yargı alanlarındaki iÅŸbirliÄŸini kapsamaktadır.

Schengen’e üye ülkeler ÅŸunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaÅŸma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemiÅŸlerdir.

Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiÄŸinde diÄŸerine serbestçe seyahat edebilir. Ancak, seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır. AB Komisyonu Schengen uygulamalarına iliÅŸkin önerilerde bulunmakla sorumludur.

Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar.Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kiÅŸilerle ilgili bilgiler baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.

Schengen alanına dahil olan ülkeler ÅŸunlardır : Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Estonya, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Finlandiya, İsveç, Norveç, İsviçre ve İzlanda.