Üniversiteler vizyon ,misyon ve fakülteler doÄŸrultusunda alınan kazanımları öÄŸrenciye entegre ederek onları siyasi, sosyal, ekonomik ve mesleki olarak ÅŸekillendirmektedirler. Üniversite mezunlarını birbirinden ayıran fark ise üniversitenin eÄŸitim kalitesi ve öÄŸrencilere saÄŸladığı imkanlardır. Yenilikçi, iletiÅŸim becerileri yüksek ,yaratıcı, giriÅŸimci gibi özellikler üniversitenin mezun öÄŸrencilere kazandırdığı yegane hedeflerdendir. Üniversite, öÄŸrencilere akademik entelektüel sosyal kazanımlar saÄŸlamaktadır. Akademik anlamda daha çok sınıf, kütüphane, laboratuvar ve konferans salonlarıdır. Entelektüel ve sosyal anlamda ise konferans, kongre merkezleri ve üniversitenin kendine ait mekanlarıdır.
YÖK (Yüksek ÖÄŸretim Kurumu) 16 Haziran 2016’da aldığı karar ile Dünya Üniversiteler Sıralamasında ilk 1000’de bulunan üniversitelerinde okuyan öÄŸrencilere direk denklik hakkı verileceÄŸine, ilk 500’de bulunan üniversitelerde okuyan öÄŸrencilere ise denkliÄŸin yanında Türkiyede ki üniversitelere Yatay GeçiÅŸ imkanı tanıyacağını duyurmuÅŸtur. Yüksek ÖÄŸretim, ileri düzeyde bilimsel bilgi ve becerinin kazanıldığı yerdir. Yurtdışı Yüksek ÖÄŸretim Kurumlarında lisans, yüksek lisans, doktora programından mezun olanlar denklik iÅŸlemlerini YÖK bünyesinde yapmaktadırlar. Denklik ; YÖK tarafından tanınan yurtdışında ki Yüksek ÖÄŸretim Programından alınan ilgili eÄŸitimin, Türkiye’de ki Yüksek ÖÄŸretim Kurumları tarafından verilen diplomayla eÅŸ deÄŸer olmasıdır. Yani Yurtdışında eÄŸitim gören öÄŸrencinin gideceÄŸi üniversitenin YÖK tarafından tanınması oldukça önemlidir. Tanıma ise, yurtdışında bir Yüksek ÖÄŸretim Kurumunun ve ilgili programın, akademik dereceyi vermeye yetkisi olduÄŸunun YÖK tarafından kabul edilmesidir. İlk 1000 üniversite belirlenirken üniversitenin yıl içerisinde ki üniversitenin konumu, öÄŸretim kalitesi, mezun öÄŸrencilerin iÅŸ piyasasındaki yeri, akademik personelleri, akademisyenlerin yıl içerisindeki yayınladıkları makalelerin kalitesi, aldıkları Nobel ödülleri, araÅŸtırma performansları, öÄŸrenme ortamları, öÄŸretim üyesi başına düÅŸen atıf sayısı, üniversitenin toplam bilimsel doküman sayısı, doktora öÄŸrenci mezun sayısı, öÄŸretim üyesi başına düÅŸen öÄŸrenci sayısı, ülkenin sanayi geliri, ülkenin uluslararası görünümü öÄŸrencilere saÄŸladıkları her türlü sosyal ve kültürel avantajlar ve daha birçok göz önüne alınmaktadır. Dünyada her geçen gün uluslararası öÄŸrencilerde artışlar görülmektedir. Bu artışlar gerek akademik anlamda daha iyi eÄŸitim almak gerekse farklı kültürleri tanıma merakı olabilmektedir.
Academic Ranking Of World University (ARWU), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking, University Ranking by Academic Performance (URAP) ile dünyada ki en iyi ilk 1000 üniversiteye bakılabilmektedir.
Times Higher Education, Londra merkezli yükseköÄŸretim derecelendirme kuruluÅŸudur. Üniversitelerin temel görevlerini deÄŸerlendiren tek küresel üniversite performansı göstermektedir. ÖÄŸretim, araÅŸtırma, bilgi aktarımı, üniversite liderleri, endüstri ve hükümetler tarafından güvenilen ve kapsamlı deÄŸerlendirme saÄŸlamak için özenle kabul edilmiÅŸ ölçütleri kullanmaktadır.
CWUR(Center For Wold Univertsy Rainkings), Üniversitenin eÄŸitim ve öÄŸretim kalitesini, öÄŸretim üyelerinin saygınlığı ve araÅŸtırmaların niteliÄŸini, üniversitenin veri sunmalarına dayanmadan araÅŸtırmaların kalitesini ölçen üniversitelerin akademik sıralamalarını belirlemektedir.2012’den berri üniversiteler hakkında yaptığı araÅŸtırmalar ile dünyada hızla yayıldı ve küresel çerçevede büyük bir taleple karşılanmıştır.
ÖÄŸrenciler ilk 1000’de bulunan üniversitelerden mezun olduktan sonra YÖK’e baÅŸvurup, YÖK ‘te ki komisyonlarca gerekli denetleme ve deÄŸerlendirmeler yapıldıktan sonra denklik iÅŸlemleri baÅŸlamakta ve iÅŸlemler bittikten sonra öÄŸrencinin diploması geçerli sayılarak göreve baÅŸlamaktadır.